Co si asi tak většina lidiček představí pod pojmem moruše? Nejspíše bource morušového, který se používá k výrobě přírodního hedvábí. Mnozí už jsme zapomněli a mladí si nemohou pamatovat, že v dřívějších dobách na každém dvorku rostl strom zvaný moruše (Morus alba). Původní domovinu má v Číně, ale před dlouhými stovkami let se jeho pěstování rozšířilo až do Evropy, právě proto, že se moruše vyznačovala úžasnými sladkými plody plnými zdravých vitamínů.
Naši dědové nenechávali zahálet své ruce, ani morušovníky. S oblibou je pěstovali, protože právě tento strom jim poskytoval vynikající slaďoučké ovoce pro moštování a nakládali ho i na domácí víno, které pak se sousedy popíjeli při besedě. To se ještě lidé každodenně navštěvovali a rozprávěli spolu. Zkuste na zahradu vysadit zapomenutou moruši, pozvěte pak sousedovic děti na sklízení sladkých plodů anebo je naložte (plody!) a v zimě pozvěte vaše nové sousedy na ochutnávku morušového vína. Vraťte do našich zahrad zapomenuté odrůdy a do domácností sousedskou pohodu a vstřícnost.
Babičky z moruší připravovaly marmelády. Takže co dědové nestačili uzmout na víno, babičky rychle naskládaly do hrnce a uvařily výtečnou marmeládu. Moruše se musely sklízet průběžně, protože toto ovoce není na uskladnění a rychle se kazí. Anebo pokud nemáte zahrádku ani jinou možnost, jak se k moruši dostat, můžete si ji zakoupit v sušené formě. Její výhodou je to, že ji můžete konzumovat během celého roku a určitě se vám nezkazí. Je slaďoučká a velice zdravá. Obsahuje sice cukry, ale jen přírodní, k tomu vlákninu a bílkoviny a neobsahuje vůbec žádný tuk. Kromě toho je bohatá na vitamín C a K, na minerály jako jsou vápník, draslík, hořčík, železo a fosfor.
Jejich léčivé účinky objevila stará tradiční čínská medicína. Léčí jimi únavu a slabost, prospívají ledvinám, zlepšují spánek – protože zklidňují. Víme moc dobře, jak na nás působí sladké věci – když jsme nervózní, potřebujeme si kousnout alespoň do čokolády, abychom se uvolnili. Vyměňte čokoládu za přírodní antistresovou morušovou bobulku bez konzervantů, přídatných cukrů a éček!